Najdłuższy morski most świata

28 czerwca 2007, 08:28

Chiny to kraj przedsięwzięć realizowanych z dużym rozmachem. To tam wybudowano widoczny Wielki Mur, a teraz ukończono realizację najdłuższego mostu morskiego. Przecinająca zatokę Hangzhou 36-kilometrowa budowla połączyła Szanghaj i przemysłowe miasto Ningbo.



Zniechęcające słowotwórstwo

1 kwietnia 2010, 10:47

Psycholodzy z University of Illinois mają złe wieści dla reklamodawców zachwalających swoje produkty za pomocą naukowej nowomowy. Niestety, to nie zachęca, ale odstrasza potencjalnych klientów.


Kolorowe warzywa i owoce pomagają zapobiegać zaćmie

26 marca 2019, 12:16

Naukowcy z Chin i Uniwersytetu Australii Południowej analizowali związki między spożyciem owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze a obniżeniem ryzyka zaćmy związanej z wiekiem (ang. age-related cataract, ARC).


Śladami Baumgartnera

12 listopada 2012, 14:08

W kosmos wysyłano dotąd głównie organizmy żywe, teraz przyszła kolej na czołowego przedstawiciela fast foodu - hamburgera.


Składnik szafranu chroni przed rakiem wątroby

4 stycznia 2016, 10:58

Krocyna, karotenoid występujący w szafranie, chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).


Most Karola w Pradze

Święto praskiego mostu Karola

9 lipca 2007, 09:27

Most Karola w Pradze to jedna z najważniejszych atrakcji turystycznych tego miasta. Jak mówią sami Czesi, można sobie wyobrazić stolicę bez Zamku na Hradczanach, ale już nie bez mostu. Budowla tak wrosła w panoramę miasta, że stała się jego ikoną. Wczoraj nasi południowi sąsiedzi hucznie świętowali 650. rocznicę powstania mostu Karola.


Mniej zębów - wyższe ryzyko choroby serca

13 kwietnia 2010, 12:02

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza choroby niedokrwiennej serca, jest ściśle związane z liczbą zębów, jakie człowiekowi pozostały.


Jedzenie czosnku może zmniejszać związane z wiekiem problemy pamięciowe

8 kwietnia 2019, 19:36

Badania na myszach pokazały, że jedzenie czosnku może przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w mikrobiomie, które korelują z problemami pamięciowymi.


Świeci, pożywia i użyźnia

26 listopada 2012, 10:20

BITE ME Victora Vetterleina to lampa, która nie tylko świeci, ale i nadaje się do zjedzenia (jeśli ktoś nie lubi galaretek, można ją po prostu wyrzucić na kompost). Jak ujawnia Amerykanin, projekt powstał pod wpływem książki prof. E.S. Stevensa, chemika z Uniwersytetu Stanowego Nowego Jorku.


Neurony od uwagi

15 stycznia 2016, 07:24

Naukowcy z Karolinska Institutet zidentyfikowali neurony nieodzowne dla procesów uwagi. Manipulując ich aktywnością, byli w stanie zwiększyć uwagę myszy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy